De Duitse rijpony

Rijpony's fokken kun je vanuit verschillende achtergronden doen.
In grote lijnen kun je de rijponyfokkerij opsplitsen in 2 richtingen:

1. de rasgebonden fokkerij
2. de niet rasgebonden fokkerij.

In Nederland kennen we vooral de rasgebonden fokkerij. We hebben de New Forest pony, de Welsh pony en de Connemara pony. Daarnaast is er nog het NRPS voor pony's op Arabische basis.
Elk ras heeft haar eigen stamboek. Elk stamboek heeft haar eigen regels en visie waarmee ze het ras in stand houdt.

Hoewel elk stamboek zich tot doel stelt een voor de sport zo goed mogelijke pony te fokken, blijven de raskenmerken een belangrijk onderdeel van het fokbeleid.


In Duitsland gaat de rijponyfokkerij anders. Op kleinschalige wijze zijn er een aantal liefhebbers die heel rasgericht rijpony's fokken. Ook in Duitsland zijn er mensen die heel gericht New Forest- Welsh- of Connemarapony's fokken.

Het overgrote deel van de rijpony's is echter onder gebracht bij de Deutsches Reitpony ; de Duitse rijpony.

 
Good Looking met Stefanie Frieß in Wickrath februari 2010 (foto Michael Brandel)

De Deutsches Reitpony ; de Duitse rijpony is een niet rasgebonden fokkerij. Bij de Duitse rijpony gaat het er om dat de pony voor de sport aan de hoogste eisen kan voldoen. Hoe de pony kwa ras precies gefokt is maakt niet zoveel uit.
De stokmaat van de Duitse rijpony ligt tussen de 1.38 en 1.48 m. en de meeste Duitse rijpony's zijn voor het grootste gedeelte op Welshpony basis gefokt.

Ten opzichte van de Nederlandse Welshpony fokkerij is echter een groot verschil. Waar in de Nederlandse Welsh pony fokkerij het niet toegestaan is Welsh Cob of rijpaard bloed te gebruiken is dit juist in de Duitse rijpony fokkerij veelvuldig toegepast.

De Rheinisches Reitpony ; de Rheinlandse rijpony
In Duitsland is de fokkerij van paarden en pony's niet gebaseerd op het ras, maar gebaseerd op het district (provincie) waar men zich met de fokkerij bezig hield. Zo heb je bij de paarden de Holsteiner; deze komt van oorsprong uit het district Sleeswijk Holstein en bv de Oldenburger die gefokt werd in het gebied rond Oldenburg. Alles ontstaan uit mixen van klassieke paarden met volbloed. Wel had elk gebied haar eigen fokdoel kwa gebruik; meestal gebaseerd op de successen van fokkers uit dat gebied.

De Duitse rijponyfokkerij is eveneens een van oorsprong streekgebonden fokkerij.


De Rheinlandse pony
Waar vooral het Holsteiner paard uit Sleeswijk Holstein een springtopper is, en vervolgens er nu voor gezorgd heeft dat in heel Europa bijna geen springpaard meer is waar geen Holsteiner in de afstamming zit, zo ligt de basis van de Duitse dressuurpony fokkerij in Rheinland.

Oorsprong Rheinlandse pony
De basis van het succes van de Rheinlandse rijponyfokkerij is eigenlijk rond 1960/1970 gelegd door Hans Georg Bönniger.
Met een aantal deels uit Engeland en deels uit Nederland afkomstige Welshpony's is hij zijn fokkerij op de boerderij Gestüt Buschhof in Kempen bij Krefeld begonnen.
Hans Georg Bönniger was een groot liefhebber van mooie palomino en valk kleuren in de fokkerij. Hij had zich in eerste instantie dan ook ten doel gesteld om via de mooi gekleurde Welsh pony's rijpaarden te fokken in de zelfde mooie kleuren.
Om de voor de rijpaarden benodigde maat te krijgen kruiste hij zijn Welsh pony's met Trakehners.

Deze kruisingen brachten echter niet het gewenste resultaat.
Was de kleur goed; was de maat niet doorgegeven en omgekeerd: was de maat wel goed; dan had het paard niet de goede kleur.
Uiteindelijk bleek het beste resultaat steeds een stokmaat van rond de 1.50 m te hebben.
Hans Georg Bönniger heeft toen zijn eerste fokdoel opzij gezet en is zich gaan richten op grote rijpony's in de palomino- en valkkleur.

Om de kleur en beweging in de pony's te houden heeft hij Welsh Cob bloed (o.a. Eckly) aan zijn pony bestand toegevoegd.

Toen de gezondheid van Hans Georg Bönniger achteruit ging zijn een aantal van de fokprodukten van Hans Georg Bönniger naar Josef Wilbers in Weeze gegaan.
Josef Wilbers bouwde daarmee zijn fokkerij en dekstation Ferienhof Stücker ( FS ) op.
Na het overlijden van Hans Georg Bönniger in 1997 verhuisde zijn neef Ludwig Stassen naar het Gestüt Buschhof ( B ) en zette daar de Bönniger fokkerij voort.

Bij de huidige Europese internationale dressuurpony's is er eigenlijk geen pony meer die niet uit deze basis ontstaan is.

Gefokt door Hans Georg Bönniger: de Rheinlandse rijponyhengst Golden Dancer. Foto 2001 met Stefanie Janssen